Logeren en handen wassen

In het weekend dat in Nederland de intelligente lock down werd aangekondigd logeerden er twee kleinkinderen bij ons. Er heerste in Nederland al tamelijk veel reuring omdat Covid-19 fors had toegeslagen in Brabant.
Handen wassen en niet knuffelen met opa en oma was het nieuwe credo. Dit werd hun ook kort en goed te verstaan gegeven door de moeder. Kleindochter van 7 en haar broertje van 9 waren gepast onder de indruk. Twee minuten.

Er werd als vanouds gespeeld, gepraat, geruzied, en lol gemaakt. Wat er extra bij kwam was de handenwas methode.
Leer mij kinderen kennen; Als ze iets niet hoeven te doen, doen ze het niet. Naar de wc geweest? Handen wassen. Heb je de handen gewassen? Want niet gevraagd is niet gedaan.
Of, voor de vorm, alleen eventjes de kraan open en dichtdoen.

Op een gegeven moment stond ik strategisch opgesteld in de deuropening van de kamer en zodra een kind van het toilet kwam stond ik daar als een ‘Oma der Wrake’ met wijzende vinger richting aanrecht. Het krukje startklaar. De zeep in het bakje.

Wassen maar.

Met frisse tegenzin onderwierpen beiden aan het regime van handen wassen.
Naar de winkel geweest? handen wassen. Naar de tuin en daar gespeeld? Handen wassen. Toiletbezoek? Handen wassen. Na 24 uur zat het erin gedrild. Tussendoor werd er wat crème op de handjes gesmeerd. Want die werden toch wel wat rood en ruw.

Broer en zus vertrokken op maandag weer naar hun eigen omgeving. Toen er thuis werd gevraagd aan de kleindochter hoe ze zich had vermaakt en wat ze had gedaan zei ze, met een stem waarin de afschuw nog doorklonk:

“Handen wassen”

 

Joomla Template by Joomla51.com